Saturday, October 1, 2011

“Bila pula pemimpin Umno hendak memohon maaf kepada Raja-Raja Melayu yang mengaibkan Raja-Raja Melayu di persidangan Agung Umno "

Maaf: Guan Eng sudah, Umno bila lagi | Print |
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 1 Okt: “Umno tunjuk hero lagi, konon membela Raja-Raja Melayu. Mereka cuba ambil kesempatan kononnya merekalah mempertahankan Raja-Raja Melayu.

“Sahlah pemimpin Umno manusia lidah bercabang,” kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Katanya, ketika berada keadaan lemas, apa sahaja mereka akan lakukan.

Menurutnya, jika modal agama boleh dijadikan alat, maka agama akan diperalatkan.

Katanya, jika isu Melayu yang boleh dijadikan modal politik, maka mereka akan menggunakannya.

Sekarang, kata beliau isu kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengatakan negeri Johor tidak selamat sehingga Sultan Johor murka, maka pemimpin Umno cuba tunjuk hero.

“Lim Guan Eng telah memohon maaf kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor, persoalannya bila pula Umno memohon maaf kepada Raja-Raja Melayu?” tanya beliau dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurutnya, rakyat tidak dengar pula, pemimpin Umno yang mengatakan Sultan Terengganu binatang kerana tidak puas hati apabila Datuk Seri Idris Jusoh tidak dipekenan untuk dilantik menjadi Menteri Besar Terengganu.

“Bila pula pemimpin Umno hendak memohon maaf kepada Raja-Raja Melayu yang mengaibkan Raja-Raja Melayu di persidangan Agung Umno dan rapat umum ketika krisis Pindaaan Perlembagaan Umno 1983 dan 1991?” soalnya.

Katanya lagi, mungkin pemimpin Umno lupa dan PAS cuba memperingatkan kepada mereka bagaimana keceluparan mereka kepada Raja-Raja Melayu.

“Rakyat tidak lupa, mungkin pemimpin Umno buat-buat lupa,” katanya.

Umno patut contohi Guan Eng

Mengulas isu yang sama, Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia memuji tindakan Guan Eng di atas permohonan maaf beliau kepada Sultan Johor serta rakyat jelata negeri itu keseluruhannya.

Pengarahnya, Mohd Sany Hamzan berkata, permohonan maaf itu dibuat berikutan kenyataan Guan Eng yang telah disalah lapor oleh media arus perdana kawalan Umno BN sehingga dikatakan telah menyinggung perasaan Tuanku Sultan Johor.

Kata beliau, pihaknya menyifatkan kesediaan Lim Guan Eng untuk memohon maaf secara terbuka telah menunjukkan bahawa beliau merupakan seorang yang berjiwa besar dan terbuka untuk menerima teguran dan kritikan walaupun beliaulah yang telah difitnah di dalam kes ini.

“Lim Guan Eng tidak perlu berasa malu di atas permohonan maaf tersebut kerana beliau tidak melakukan sebarang kesalahan malahan pihak media arus perdana yang menjadi ‘tunggangan’ Umno BN yang perlu bertanggungjawab di atas salah laporan merekalah yang telah menyebabkan terguris perasaan Tuanku Sultan Johor,” ujarnya.

Katanya, Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia mengharapkan supaya pimpinan Barisan Nasional yang diketuai oleh Umno mencontohi sikap Lim Guan Eng yang sanggup untuk memohon maaf walaupun tidak melakukan sebarang kesalahan dengan memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan pimpinan Pakatan Rakyat di atas segala kezaliman dan penindasan yang telah dilakukan oleh mereka selama ini.


No comments: